KÇP’de teklif bekleyen kamu işçileri sosyal medyada buluştu
Kamu Çerçeve Protokolü süreci belirsizliğini korurken kamu işçileri TÜHİS’ten zam teklifi bekliyor. Emekçiler, taleplerinin göz ardı edilmemesi için sahada ve sosyal medyada seslerini yükseltiyor.

Fotoğraf: Evrensel
600 bine yakın kamu emekçisi, Kamu Çerçeve Protokolü görüşmelerinde patron tarafı TÜHİS’in ücret zammı teklifini bekliyor. Şubat ayında Hak-İş ve Türk-İş konfederasyonlarının hazırladığı teklif taslağı üzerinde henüz ücret maddeleri görüşmelerinde teklif sunmayan TÜHİS ikinci ayağı 24 Nisan’da gerçekleştirilecek olan toplantı öncesi taleplerini X platformu üzerinden hashtag kampanyası ile duyuran kamu işçileri ardından gerçekleştirilen sohbet odası etkinliğiyle Emek Partisi (EMEP) Milletvekili İskender Bayhan ve İstanbul Barosu Yönetim Kurulu üyesi ve iş hukukçusu Avukat Ahmet Ergin ile bir araya geldi. Barajsız sendika, Yasaksız Grev, Güvenceli İş kampanyası kapsamında kendi taleplerinin de yer alması için Bayhan ile fikir alışverişinde bulunan işçiler başlıca, Türk-İş ve Hak-İş’in hazırladıkları teklif taslağındaki zam taleplerinden geri adım atılmaması ve muhtemel düşük zam dayatmaları karşısında eylemlere geçmeye hazır olunması konularındaki çağrılarını yineledi.
Etkinlikte söz alan kamu işçileri yıllar içinde düşen alım gücüne dikkat çekerken Harb-İş Sendikası Eskişehir Sendikası Şube Başkanı Hasan Atak, “Kamu işçileri reel ücretlerdeki erimeyi en çok yaşayan kesim oldu. 2002 yılında asgari ücretin 4,5 veya 5 katını alan 12 yıllık bir Harb-İş üyesi işçi bugün asgari ücretin 1,8 katına kadar gerilemiş durumda” şeklinde yaşanan kaydı verilerle ifade etti. Düşen ücretler karşısında Sendikacıların eylemler örgütlememe halinin ve mücadeleci bir tutum sergilenmemesinin bu erimede en büyük etken olduğunun altı çizildi. Atak gelecek dönemde eylem ve grev haklarının kamuda kullanılamaması karşısında işçilerin sendikaları anayasal hak olan bu haklar için mücadeleye çağırması gerektiğini ifade etti.
Başlıca KÇP teklifinin henüz ortaya çıkmaması nedeniyle ücretlerde yaşanan kayıpların arttığını ve Türk-İş ve Hak-İş yöneticilerinin ücret zamlarını içeren maddeleri tartışmaya açmaları için taleplerini belirten işçiler, EMEP Milletvekili İskender Bayhan ile ücret zammı taleplerini ve gelecek dönem için mücadele imkanlarını konuştu.
‘İşçilerin birleşmesi ve bir araya gelmesi gerekiyor’
Bayhan, kamuda sağlık ve sanayi gibi sektörlerdeki grev yasaklarının işçilerin başta ücret talepleri olmak üzere tüm hak mücadelelerinde pazarlık süreçlerinde işçilerin büyük kozu olan iş durdurma gücünün önünde engel olduğunu ifade etti. Ayrıca işçilerin sendikacıların talepleri için mücadeleye geçmemesi nedeniyle sendikalara duyulan güvenin azaldığı yorumlarına da hak verdiğini belirten Bayhan "Barajsız, Sendika, Yasaksız Grev, Güvenceli iş" kampanyası kapsamında grev ve eylem yasaklarına işçilerin sendika seçme özgürlüğüne ve toplu iş sözleşmesi (TİS) yapma hakkı gibi birçok kalemde işçi ve emekçilerin imzalarıyla birlikte bir kanun teklifini meclise sunma hazırlığı içinde olduklarını ifade etti. Bayhan, “Aynı sektörde rekabet eden sermayedarlar nasıl işçiler en ufak hak mücadelesine, sendikal örgütlenmeye başladığında bütün ayrılıklarını bırakıp bir araya geliyorsa işçilerin de fikir ve görüş ayrılıklarını bir kenara bırakıp sınıf halinde toplu çıkarları için bir araya gelmesi gerekiyor. İşçilerin yolu uzun. Bugün bunun örnekleri giderek artıyor. TİS süreçlerini KÇP ile tıkanmasına ikili baraj sistemi dolayısıyla sendikacıların sorumluluktan, eyleme geçmekten kaçmasına karşı mücadeleci sendikaların örgütlenebilmesi için Barajsız Sendika, Yasaksız Grev, Güvenceli İş kampanyasına güç verelim” dedi.
İstanbul Barosu Yönetim Kurulu üyesi ve iş hukukçusu Avukat Ahmet Ergin ise, KÇP sürecinde geç başlayan görüşmelerin işçilerin ücretlerinde enflasyon ile birlikte fazladan kayıplara yol açtığını belirtti. Geçmiş dönemlerde KÇP’nin kamuda örgütlü işçi sendikalarının TİS süreçlerinde kazanımların taban kısmını ifade ettiğini ve iş kollarında işçilerin özgün ücret taleplerinin TİS’lere yansıdığını ifade eden Ergin, “İş hukuku Türkiye’de işverenlerden yana kullanılıyor. Eylem ve toplu sözleşme hakları için işçilerin meşru ve anayasal hak olan eylem haklarını kullanmaları, bunun mücadelesini vermeleri işçilerin çıkarına TİS’leri getirecek şeklinde konuştu. (Evrensel)
Evrensel'i Takip Et